Menu
EUR
Minimumjeugdloon in de horeca

Minimumjeugdloon in de horeca

Door: Teddy Zimmerman Reacties: 0

Wat is het minimumjeugdloon en voor welke leeftijden is het van toepassing?

 

Alle medewerkers vanaf de leeftijd van 21 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon en dit wordt geregeld in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Dit geldt voor werknemers in vaste en in tijdelijke dienst.

 

Daarnaast zijn er ook werknemers die jonger zijn dan 21 jaar en hiervoor is er het minimum jeugdloon. Dit is een vastgesteld percentage van het minimumloon voor werknemers die een leeftijd hebben van 21 jaar of ouder. Wij zullen hieronder een aantal leeftijden met het behorende percentage benoemen om u een duidelijker beeld te geven:

 

- 15 jaar: een percentage van 30%.

- 17 jaar: een percentage van 39,5%.

- 19 jaar: een percentage van 60%.

- 20 jaar: een percentage van 80%.

 

De leeftijd begint dus bij 15 jaar tot en met 20 jaar, want hierna is het wettelijk minimumloon van toepassing.

 

Het wettelijke minimumloon wordt per januari 2022 1,4% hoger dan nu het geval is. In de cao-loontabel die op dit moment van toepassing is, worden dus de wettelijke minimumlonen en de daarvan afgeleide jeugdlonen in het nieuwe jaar aangepast. Het wettelijke minimumloon wordt twee keer per jaar gewijzigd, per 1 juli en per 1 januari.

 

Buitenterras - horeca

 

 

De WAB en aanpassingen voor in de horeca

 

Alle werkgevers moeten zich houden aan de Wet arbeidsmarkt in balans. Deze wet is van kracht sinds 1 januari 2020 en het is een pakket met nieuwe regels die het voor werkgevers aantrekkelijker moeten maken om horecapersoneel in vaste dienst te nemen. Deze veranderingen hebben betrekking op:

 

- Het ontslagrecht: dit heeft te maken met de cumulatiegrond en op de transitievergoeding waar een werknemer recht op heeft bij ontslag.

- Flexibele arbeid: de drempel is verlaagd om iemand een arbeidscontract te geven voor bepaalde of voor onbepaalde tijd. De ketenregeling is vergroot, want eerst mocht een werkgever aan een werknemer maximaal 3 contracten die op elkaar aansluiten aanbieden over een periode van maximaal twee naar. Dit zijn nu drie contracten die op elkaar aansluiten in een periode van 3 jaar. Bij 2 contracten die elkaar opvolgen, is de verplichte pauze 6 maanden. Voor seizoenskrachten gaat het om een verplichte pauze van 3 maanden.

- De WW- premie: bij werknemers die een vast contract hebben gaat een werkgever een lagere WW-premie betalen in vergelijking tot een werknemer die een tijdelijk contract heeft.

 

Voor in de horeca zijn er in de cao ook een aantal regels opgenomen die anders zijn en die zijn als volgt:

 

- De oproeptermijn bij een oproepovereenkomst is verkort van 4 dagen naar 24 uur.

- Bij seizoenskrachten is er een verplichte pauze tussen twee tijdelijke contracten. De duur hiervan is niet maximaal 6 maanden, maar maximaal 3 maanden.

- We kunnen spreken van een seizoenskracht als de werknemer werkzaamheden verricht die alleen tijdens een periode van ten hoogste 9 maanden per jaar door de werknemer kunnen worden uitgeoefend.

- Bepaalde verplichtingen die voortvloeien uit de WAB zijn niet van toepassing bij seizoenswerk en u kunt hierbij denken aan: de verplichte oproeptermijn, het extra uitbetalen als een oproep kort van tevoren veranderd wordt of een verplicht aanbod van de arbeidsomvang na een periode van 12 maanden.

 

Bent u nieuwsgierig geworden naar ander horeca gerelateerd nieuws? Lees dan bijvoorbeeld onze blog over de diverse kleuren horeca snijplanken: hoe gebruikt u deze op de juiste manier?

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »