Menu
EUR
Wat geeft de Nederlander gemiddeld uit aan uit eten?

Wat geeft de Nederlander gemiddeld uit aan uit eten?

Door: Teddy Zimmerman Reacties: 0

Verschuivingen in de horeca uitgaven

 

Hoe speelt u in op het gedrag van de consument als het gaat om de bereidheid om horeca uitgaven te doen. Het is essentieel om te weten wat uw klanten willen, hoeveel zij ongeveer willen uitgeven en waaraan. Door de coronapandemie zijn er verschuivingen te zien in de horeca uitgaven. Er worden online steeds meer heerlijke gerechten besteld en na de laatste ontwikkelingen, gaan ook de horeca uitgaven buiten de deur weer meer omhoog. Een dinerbox waarmee uw gasten thuis een heerlijk diner op tafel kunnen zetten, valt ook goed in de smaak.

 

Bovendien is gezonde voeding ook een steeds belangrijker onderdeel in het leven van veel mensen. Een gezonde smoothie voor onderweg of een smoothie bowl met vers fruit, dat is een verfrissende start van de dag. Een deel van de mensen vindt het dan ook fijn om bij een horecazaak uit eten te gaan waar er diverse gezonde gerechten op de menukaart staan. Daarnaast vinden mensen het ook heerlijk als er juist een mix is van gerechten die gezond en minder gezond zijn. Bij het uit eten gaan, staat genieten voorop en in veel restaurants is er een mix van verschillende gerechten aanwezig.

 

Een groot gedeelte van de mensen werkt thuis. Daardoor worden er bijvoorbeeld minder coffee to go’s gehaald of een ontbijtje voor onderweg. Aan de andere kant houden steeds meer mensen van het maken van een lange wandeling met daarbij een lekkere coffee to go en een snack in de hand. Ook het uit eten gaan of een heerlijk drankje doen buiten de deur,  is voor heel veel mensen een ontspanningsmoment en horen bij de horeca uitgaven.

 

Wat geeft de consument gemiddeld uit aan horeca uitgaven?

 

De consument gaf in 2021 gemiddeld een bedrag uit van 70 euro op het terras. De horeca uitgaven verschillen wel per generatie en de millenials geven een bedrag uit van ongeveer 75-85 euro. Bij de generatie babyboomers gaat het om horeca uitgaven van ongeveer 65 euro. Daarnaast verwachten vier op de tien Nederlanders weer meer uit te geven in restaurants, hotels en andere horecagelegenheden nu alles weer open is.

 

Ook is er een groep mensen die op zoek gaat naar kortingsacties en dit gebeurt veelal online. Bijvoorbeeld via platforms zoals Groupon en Socialdeal. Zij bieden diverse kortingen aan om een hapje te gaan eten tegen een leuk bedrag bij een goed restaurant. Voor diverse horecagelegenheden is het positief om hieraan mee te doen, omdat gasten vaak terugkeren als ze lekker hebben gegeten en de service goed was. Dit pakt dan voordelig uit voor de horeca uitgaven.

 

Smoothie - vers fruit  

 

Horecagelegenheden en de omzet in Nederland

 

In Nederland is er een divers aanbod van restaurants voor het nuttigen van een heerlijk hapje en een drankje. In het jaar 2020 waren er in totaal 68.655 horecagelegenheden in Nederland. Op nummer 1 kwam de provincie Noord-Holland en Zuid-Holland op plekje nummer 2. Het overgrote deel hiervan waren eet- en drinkgelegenheden.

 

Volgens cijfers van het CBS is de horeca omzet in het derde kwartaal van 2021 gestegen met een percentage van 53,6 procent vergeleken met het voorafgaande kwartaal. Dit is een goede stijging van de horeca uitgaven. De versoepeling van de coronamaatregelen hebben hier voor een groot gedeelte aan bijgedragen. Ook de stijging van het aantal mensen dat op vakantie ging in Nederland zelf, heeft hierbij een rol gespeeld. In het derde kwartaal is er bij de eet- en drinkgelegenheden 52,8 procent meer omgezet dan het kwartaal daarvoor. Bij de cafés was er ook een sterke stijging te zien van 89,8 procent en bij restaurants was dit 73,2 procent.

 

Restaurant - tafel - glazen - eten - drinken

 

Bent u benieuwd naar nóg meer horeca nieuws en inspiratie? Neem dan vooral een kijkje bij onze blog over de werking en het onderhouden van een ijsblokjesmachine!

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!