Een statische, geventileerde of geforceerde koeling? Wat is het verschil?

 • Geplaatst op
 • Door Laurence van den Berg
 • 0
Een statische, geventileerde of geforceerde koeling? Wat is het verschil?

Statisch, geventileerd of geforceerd. Deze begrippen heeft u vast wel eens gehoord, maar hoe zit het nou precies?

Koelapparatuur behoort tot één van de belangrijkste apparaten in de hedendaagse keuken. Deze apparaten draaien continue en zorgen ervoor dat uw voedingsmiddelen zo lang mogelijk vers en houdbaar blijven. Wat voor verschillende manieren van koelen zijn er en waar moet u op letten bij het aanschaffen van koelapparatuur? HorecaRama legt het uit.

De belangrijkste afweging die u moet maken is: Kiest u voor een statische, geventileerde of geforceerde koeling? Wat is het verschil en waarom is het zo belangrijk dit van te voren goed te overwegen?

 

Wat is een Statische koeling?

Statische koelingen worden gekoeld door middel van leidingen met koelmiddel in de wanden van de koeling. Dit is vergelijkbaar met een koelkast voor thuisgebruik. De kou overdracht geschiedt hier vanuit de wanden. Er vindt hier weinig luchtcirculatie plaats en er kunnen intern temperatuurverschillen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de temperatuur onderin de koeling lager is dan bovenin omdat warme lucht opstijgt. Gebruikt u uw koeling intensief, en gaat de deur regelmatig open en dicht? Dan wordt een statische koeling afgeraden. Op het moment dat de deur open en dicht gaat, slaat de warme lucht uit de omgeving op de koude wanden van de koeling en ontstaat er condens, welke vervolgens kan resulteren in ijsvorming, voornamelijk bij een vrieskast. Dit zorgt voor een soort iglo-effect waardoor de koeling minder goed zal presteren.

Het voordeel van een statische koeling is dat uw producten minder snel zullen uitdrogen. Onverpakt vlees, vis of gebak zal geen droge of harde buitenkanten krijgen waardoor de kwaliteit van de producten gewaarborgd kan blijven.


Wat is een Geventileerde koeling?

Een geventileerde koeling is in principe hetzelfde opgebouwd als een statische koeling, alleen dan met een extra ingebouwde ventilator aan de binnenzijde van de koeling. Dit zorgt ervoor dat de kou circuleert binnen de koeling, waardoor de temperatuur in de koeling overal gelijk is en de te koelen producten in de koeling sneller op temperatuur komen en beter op temperatuur blijven.

Wat is een Geforceerde koeling?

Bij een geforceerde koeling wordt koude lucht de koeling ingeblazen met behulp van een ventilator en een externe verdamper waar de kou vandaan komt. Het verschil hierbij is dus dat de koeling niet vanuit de wanden, maar vanuit de boven- of zijkant wordt ingeblazen, daar waar de motor en verdamper zich bevinden. Bij professionele modellen zitten er bijvoorbeeld bij een koelwerkbank met meerdere deuren, vaak ook meerdere verdampers en ventilatoren, zodat iedere zone volledig gekoeld wordt. Deze manier van koelen zorgt ervoor dat de ruimte snel gekoeld wordt en wordt vaak gebruikt wanneer men producten snel dient te koelen en goed op temperatuur gehouden dient te worden. Wanneer de ruimte vaak geopend wordt en in omgevingen waarbij hoge (zomer)temperaturen van toepassing zijn, is een geforceerde koeling aan te raden.

 

Handige tips voor een langere levensduur van uw koelapparatuur

 • - Plaats koelingen niet naast warmtebronnen. De koelingen verbruiken hierdoor veel meer  energie omdat de directe omgevingstemperatuur hoog is. Hierdoor is ook de kans aanwezig dat de koeling niet de juiste temperatuur bereikt.

 

 • - Houd de condensor vrij van stof en vuil. De condensor voert warmte af, deze dient periodiek schoongemaakt te worden zodat deze de warmte goed kwijt kan.

 

 • - Laat de motor en het aanzuigrooster voor ventilatie vrij zodat er genoeg lucht toevoer is. Plaats bijvoorbeeld geen bakken of dozen naast het rooster, de koeling moet kunnen “ademen” om goed te functioneren.

 

 • - Controleer welke maten u in uw keuken gebruikt. In de horecakeukens worden vaak de Gastronorm maten gehanteerd (1/1GN = 53x32,5cm of 2/1GN = 53x65cm). In bakkerijen wordt de bakerynorm (60x40cm) gebruikt. Hierdoor passen uw roosters, bakken, of trays ook goed in uw koelingen.

 

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen omtrent koelingen of wenst u meer advies te ontvangen? Neem gerust contact op met ons voor meer informatie! Dit kan eenvoudig per mail via [email protected], telefonisch via 010-7852046 of bezoek onze showroom in Rotterdam.

 

Bekijk hier onze professionele horeca koelkasten

Bekijk hier onze professionele koeltoonbanken

 

Reacties

 1. Laurence van den Berg Laurence van den Berg

  Beste Vincent,

  Bedankt voor uw reactie, fijn te vernemen dat ons blog u helpt met de informatie over de verschillende koeltechnieken!
  Mocht u nog vragen hebben staan wij uiteraard graag voor u klaar.

  Met vriendelijke groet,
  Laurence
  HorecaRama

 2. Vincent Rondwijk Vincent Rondwijk

  Bedankt voor de uitleg over verschillende soorten koelsystemen. Geforceerde koeling is natuurlijk belangrijk voor producten die snel gekoeld moeten worden en goed gekoeld moeten blijven. Ik ga mij verdiepen in de verschillende opties om te kijken welke methode het beste bij mijn producten past.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.