Bain-marie tafelmodellen

Wilt u uitleg over wat een bain marie is? Bekijk dan hier onze video over bain marie!

Bain-marie is een methode van verwarmen of afkoelen van voedsel en/of sauzen door middel van water. Hier gaan we in op het verwarmen. Een bain-marie apparaat wordt gevuld met warm water, welke tot ongeveer 80-85 graden wordt verhit. Vervolgens plaatst men bijpassende gastronorm bakken in het apparaat met het warm te houden voedsel en/of sauzen erin. Doordat het water op deze temperatuur veel warmte en stoom afgeeft worden de gastronorm bakken die erin worden geplaatst warm gehouden. De bain-marie is een apparaat dat bijna in iedere horecagelegenheid kan worden gevonden!

Bain-marie tafelmodellen

Waarom bain-marie?

Deze kooktechniek wordt gebruikt door horeca ondernemers voor het warmhouden omdat dit een goede manier is om voedsel warm te houden, zonder dat het aanbrandt. Daarnaast wordt bain-marie ook gebruikt voor bereiding van bepaalde ingrediënten. Dit is voornamelijk gewenst indien men dingen bereid in de horeca waarbij het kookpunt niet bereikt mag worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chocolade.

Soorten bain-marie

Indien u op een vast punt professioneel wil werken met de bain-marie dan kan de inbouw versie een uitkomst voor u zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook erg mooi staan als u deze wilt presenteren binnen een buffet. De tafelmodellen die u kunt kopen bij HorecaRama lopen uiteen van maat 1/3GN tot aan 1/1GN, en zelfs groter. Plaats deze op een vlakke en stevige ondergrond voor gebruik. Bijvoorbeeld een roestvrijstaal werktafel. Veel modellen beschikken over een aftapkraan. Dit maakt schoonmaak en onderhoud voor de horeca na gebruik eenvoudiger.

Daarnaast bieden we ook de vitrine uitvoeringen aan. Deze zijn ideaal voor in de horeca als u bijvoorbeeld broodjes of snacks wilt warmhouden en tegelijkertijd wilt presenteren op een aantrekkelijke manier. Deze kunt u plaatsen op een onderkast of werktafel waarmee u de vitrine gelijk kunt gebruiken als uitgifte punt. 

De bain-marie wagens zijn ideaal voor catering en intern verplaatsen van een buffet. Warm de wagen alvast goed op en vervolgens kunt u de wagen vullen met de gerechten in gastronorm bakken. Vervolgens kunt u even kort de stekker van het contact halen om deze bijvoorbeeld intern te verplaatsen vanuit de keuken naar het buffet gedeelte. Of u kunt de gehele wagen transporteren met een busje naar een locatie in de buurt. Dit kan eenvoudig 10 tot 15 minuten zonder dat de inhoud lauw zal worden (gebruik deksels op uw gastronorm bakken). Vervolgens stopt u de stekker op locatie weer in het contact en uw buffet is gereed! 

Bain marie voor in de horeca

De tafelmodel bain-marie is perfect te gebruiken in iedere horeca gelegenheid. Dankzij het formaat kunnen de meeste modellen eenvoudig worden gebruikt met Gastronormbakken. Door deze indeling kan er worden gekozen om 1 grote (1/1) gastronormbak te gebruiken, maar er kunnen ook meerdere kleinere bakken worden gebruikt om verschillende producten warm te houden in de bain marie. Er zijn ook tafelmodel bain maries met ronde potten. Deze worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld soepen of sauzen in warm te houden.

Afmetingen gastronorm (GN)

Als u werkt met GN maten is het voor de horeca erg fijn dat u kunt rekenen op standaard normen voor afmetingen. Zo weet u bijvoorbeeld zeker bij het kopen dat uw roestvrijstalen GN bak, precies zal passen bij uw product. Zie hier onder voor een overzicht van de afmetingen.Zoals u kunt zien, is alles een afgeleide van de standaard 1/1GN maat. 1/2 past 2 maal daarin en 1/3 past 3 maal etc. Als u een product heeft met de afmetingen 1/3GN, kunt u dus bijvoorbeeld ook twee keer 1/6GN plaatsen in het product. Indien u meerdere kleinere afmetingen bakken gebruikt om het product te vullen, zorg dan dat u ook bain marie strippen gebruikt. U kunt zich voorstellen dat als u de 4 vakken van 1/4GN zoals hierboven weergeven plaatst, deze zullen vallen. U dient een strip te gebruiken in het midden. Deze strippen dienen ter ondersteuning om de bakken goed in de bain-marie te plaatsen.