Menu
EUR
5 bijzondere cocktailtrends 2024

5 bijzondere cocktailtrends 2024

Door: Claire Reacties: 0

Cocktailinnovatie, waar traditionele smaken samenkomen met gedurfde nieuwe creaties. In dit blog nemen we je mee langs enkele van de meest bijzondere trends in de cocktailscene van dit moment. Van de opkomst van hartige cocktails tot de gezonde revolutie met cortisol-drankjes en de verrassende textuur van fat washing, er valt veel te ontdekken.

 

  1. Koffie cocktails

    Na de opkomst van de Espresso Martini in 2021, geloven experts dat dit het startschot was voor een bredere trend. Koffiecocktails zijn momenteel enorm populair en nieuwe varianten zoals de Espresso Old Fashioned, Coffee Negroni of de Mexicaanse favoriet en waarschijnlijk de koploper voor de zomer van 2024, de Carajillo op basis van Licor 43. Kortom, 2024 staat in het teken van experimenteren met koffie in de cocktailwereld.


  2. “Gezonde cocktails” – Cortisol


    In de afgelopen jaren zien we een groeiende trend van gezonde drankjes die beweren verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Denk hierbij aan drankjes met ingrediënten zoals kombucha, matcha, gember, granaatappel of rode biet. Vaak worden deze ingrediënten gecombineerd met alcohol om een gezondere cocktailoptie te creëren.

    Een nieuwkomer in deze gezonde drankjeswereld zijn de Cortisol cocktails. Deze opkomende trend is ontstaan vanuit het idee dat langdurige stress de werking van onze bijnieren kan verstoren. Deze cocktails, samengesteld met ingrediënten zoals kokoswater, zeezout en citrusvruchten, zijn bedoeld om onze cortisolspiegels in balans te brengen en ons energieniveau te ondersteunen. Een interessante trend om te volgen dus.


  3. Fat Washing

    Fat washing, misschien heb je er al eens van gehoord, maar waarschijnlijk is deze term compleet nieuw voor jou. Het is een innovatieve techniek in de cocktailwereld om de textuur van drankjes te veranderen. Hierbij wordt een olieachtig ingrediënt zoals boter geïnfuseerd in alcohol. Vervolgens wordt het mengsel ingevroren, zodat het vet stolt en zich scheidt van de vloeistof. Na het verwijderen van het gescheiden vet, blijft de smaak ervan achter in de vloeistof, wat resulteert in een zijdezachte textuur. Hoewel melk vaak wordt gebruikt voor fat washing, zullen bartenders naar verwachting in 2024 experimenteren met meer ongebruikelijke ingrediënten zoals kokosolie en sesamolie om hun cocktails te verfijnen en te innoveren.

    Het is een fantastische manier om je cocktails opnieuw uit te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een zijdezachte gin martini, gewassen met olijfolie. Of aan een heerlijke zachte whiskey, gewassen met sesamolie.


  4. Hartige cocktails

    De tijd van zoete en fruitige drankjes is voorbij nu bartenders zich wagen aan verrassende smaakcombinaties met ingrediënten als sesam, augurken en zelfs bouillons. Van matcha-martinis tot tomatini's, de mogelijkheden zijn eindeloos. Steeds meer cocktailliefhebbers zoeken naar unieke en hartige opties. Maar wat drijft deze trend? Het lijkt erop dat liefhebbers van cocktails simpelweg iets anders willen na jaren van zoete en bittere dominantie op drankenkaarten.

    Bovendien zien we dat keukentechnieken hun weg vinden naar de cocktailwereld, met steeds meer buitenlandse bars die experimenteren met hartige ingrediënten zoals bijvoorbeeld asperges. Maar laten we ook de trend van zero-waste niet vergeten, waarbij bartenders keukenrestjes hergebruiken om diepte toe te voegen aan hun drankjes.

    Voor degenen die op zoek zijn naar de ultieme umami-ervaring, houd een oogje in het zeil voor tahin, miso, paddenstoelen en zeewier die enorm in opkomst zijn in de cocktailscene.


  5. Alcoholvrij


    Last, maar zeker not least. We hebben het er al eens eerder over gehad, maar de alcoholvrije drankjes houden stand. Terwijl mocktails vijf jaar geleden nog slechts een bescheiden plekje op de menukaart hadden, zijn ze nu vaak in gelijke mate vertegenwoordigd naast traditionele cocktails. Niet alleen mocktails, maar ook alcoholvrije mixdrankjes zoals gin-tonics en spritzers komen steeds meer voorbij op de menukaart in plaats van alleen in de supermarkt. Gasten krijgen hierdoor steeds meer keuzemogelijkheden.
    Wat wijn betreft is er nog ruimte voor verbetering op het gebied van alcoholvrij, wel zien we een toename van smakelijke opties, meestal als er een bubbel in verwerkt is. Het verschil met traditionele wijnen blijft echter vaak nog groot. In tegenstelling tot bier, waar alcoholvrij ieder jaar meer populariteit wint. Ook speciaalbieren worden steeds vaker alcoholvrij aangeboden.


    Hoewel er natuurlijk talloze trends zijn op het gebied van drankjes, zijn dit enkele die volgens ons echt opvallen en de meeste potentie hebben om de cocktailscene te transformeren.
    Blijf met HorecaRama altijd op de hoogte van de belangrijkste trends in de horeca en proost op een nieuw seizoen vol heerlijke drankjes.

 

[products=blog_5_bijzondere_cocktailtrends_2024]


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!