8 manieren om de omzet van je restaurant te optimaliseren tijdens de feestdagen

  • Geplaatst op
  • Door Claire van der Pas
  • 0
8 manieren om de omzet van je restaurant te optimaliseren tijdens de feestdagen

Is jouw restaurant geopend tijdens de feestdagen? Heel goed, want het feestseizoen biedt de uitgelezen kans om de omzet te verhogen en nieuwe gasten te introduceren aan jouw fantastische service. Om het meeste te halen uit deze drukke tijd, zijn hier acht strategieën en tips om de omzet van je restaurant te optimaliseren tijdens de feestdagen:

Maak een speciaal menu

Stel speciale menu's samen met seizoensgebonden ingrediënten en feestelijke smaken. Houd de kaart daarnaast eenvoudig. Overweeg unieke gerechten of een Chefs menu dat de sfeer van het seizoen weerspiegelt om gasten te verleiden. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat een overvloed aan opties vaak leidt tot minder tevredenheid bij gasten. Te veel keus kan het gevoel geven dat ze iets missen. Help ze met de overvloed aan info door zelf het perfecte menu samen te stellen. Tegelijkertijd bespaar je hiermee de keuken veel tijd en kan er efficiënter gewerkt worden.

 

Biedt daarnaast een kleine selectie van heerlijke en boeiende combinaties aan, zoals een hapje bij het aperitief en complimenteer de gerechten ook zeker met bijpassend drank-arrangement. Dranken dragen vaak bij aan een aantrekkelijke winstmarge, vooral wanneer ze slim gecombineerd worden.

 

 

Organiseer Speciale Evenementen en Promoties

Plan evenementen zoals themadiners, avonden met live muziek of exclusieve proefsessies. Promoot deze evenementen via sociale media, e-mailcampagnes en samenwerkingen met lokale influencers of bedrijven.

 

 

Versier en Creëer een Feestelijke Sfeer

Versterk de feeststemming door je restaurant te decoreren met feestverlichting, ornamenten en seizoensdecoraties. Een warme en uitnodigende sfeer kan meer gasten aantrekken en zorgt meteen voor mooie content op jouw Social Media kanalen.

 

 

Bied cadeaubonnen aan

Maak van jouw restaurant het ultieme geschenk! Het schenken van een ervaring, zoals een heerlijke maaltijd in jouw restaurant, is altijd een verrassend en uniek cadeau. Als horecaondernemer kan je hier perfect op inspelen.

 

Net zoals je jouw feestelijke activiteiten goed in de schijnwerpers zet, zowel in je zaak als op je website of sociale media, is het even belangrijk om dit te doen voor cadeaubonnen. Als jouw gasten niet op de hoogte zijn, zullen ze er waarschijnlijk niet aan denken om ernaar te vragen. Ook zorg je hiermee voor nieuwe gasten die ook na de feestdagen hun kerstcadeau komen verzilveren.

 

 

Optimaliseer je reserveringen

Tijdens de feestdagen zijn reserveringen een belangrijk aspect van jouw service. Ze verminderen wachttijden, bieden gasten gemak en helpen jou om je zaak efficiënt te runnen.

Een gevarieerd reserveringssysteem op meerdere platforms, zoals je website, app en sociale media, vergroot niet alleen de tevredenheid van gasten, maar stimuleert ook herhaalbezoeken en mond-tot-mondreclame.

Overweeg betaalde reserveringen of prepaid boekingen. Dit stimuleert gasten om hun reserveringen serieuzer te nemen en bevordert een hogere opkomst.

Met een sterk reserveringssysteem maak je jouw zaak niet alleen klaar voor de feestelijke drukte, maar zorg je ook voor tevreden gasten en een winstgevende periode.

 

 

Implementeer Online Bestellingen en Bezorgdiensten

Sinds Corona hebben veel restaurants een bezorgsysteem en deze ook na de opening van de restaurants behouden. Bied online bestel- en bezorgopties aan voor klanten die tijdens de feestdagen liever thuis dineren. Het zorgt natuurlijk voor extra druk op jouw personeel, maar ook voor meer omzet vanuit meerdere doelgroepen. Daarnaast kun je hierbij ook makkelijk gebruik maken van upselling door bijvoorbeeld je eigen flessen wijn te verkopen bij de gerechten.

 

Mocht je een bezorgsysteem tijdens de feestdagen overwegen, zorg er dan wel voor dat je bezorgdiensten efficiënt en snel zijn om aan de toegenomen vraag te voldoen.

 

Extra tip: Geef je gasten een leuk presentje bij de bezorging tijdens speciale dagen. Dit kan een dessert of ander supplement zijn op je gerechten, maar denk ook aan leuke merchandise zoals bijvoorbeeld een leuke kerstbal die meteen doet denken aan jouw restaurant.  

 

Bezorgtas

 

Bekijk alle bezorgtassen

Werk samen met lokale bedrijven

Het aangaan van partnerschappen met lokale bedrijven kan een slimme zet zijn om jouw zaak tijdens de feestdagen in de schijnwerpers te zetten. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke evenementen zoals kerstmarkten, proeverijen of workshops in samenwerking met nabijgelegen winkels. Dit biedt niet alleen een unieke ervaring, maar vergroot ook de exposure voor je horecazaak en lokale winkels in jouw omgeving. Wie weet zetten ze jouw cadeaubonnen voortaan vooraan in de schappen.

 

 

Zet je in voor een goed doel

Het is belangrijk om altijd, maar ook tijdens de feestdagen aandacht te besteden aan mensen die extra steun kunnen gebruiken. Organiseer bijvoorbeeld een liefdadigheidsevenement of deel lekkernijen uit voor een kleine bijdrage waarbij de opbrengst wordt gedoneerd. Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor extra steun tijdens de feestdagen. Hierdoor kun je niet alleen anderen helpen, maar ook de betrokkenheid van je restaurant vergroten en een positieve impact creëren binnen de gemeenschap.

 

Door deze strategieën toe te passen, kan je restaurant het beste halen uit het feestseizoen, en niet alleen de omzet verhogen, maar ook een onvergetelijke ervaring bieden voor je gasten. Pas deze suggesties aan op de unieke stijl en doelgroep van je restaurant om een succesvolle, winstgevende en onvergetelijke feestperiode te garanderen.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.