Menu
EUR
Duurzaam ondernemen in de horeca: Tips voor een groenere toekomst

Duurzaam ondernemen in de horeca: Tips voor een groenere toekomst

Door: Claire Reacties: 0

 

Verminder Voedselverspilling

Voedselverspilling blijft een aanzienlijk probleem in de horecasector. Het afgelopen jaar heeft de branche in totaal 55,4 kilogram voedsel verspild. Volgens de cijfers van de Rabobank is dit een verbetering ten opzichte van vier jaar geleden, maar het blijft een kostbare zaak, met een prijskaartje van 647 miljoen euro. Het is dus cruciaal om actief te blijven werken aan het verminderen van voedselverspilling. Hoe? Hier zijn een aantal tips.

 

Tip 1: Kritisch naar Overgebleven Voedsel Kijken

Neem figuurlijk een kijkje in de 'vuilcontainer' door te evalueren wat regelmatig onaangeroerd terugkomt.

 

Het kan zijn dat porties te royaal zijn, er overvloedig voedsel op het buffet ligt, of ongewenste bijgerechten worden geserveerd. Als bepaalde items herhaaldelijk onaangeroerd blijven, is het tijd om actie te ondernemen.

Overweeg bijgerechten als optionele extra's aan te bieden of pas de portiegrootte van gerechten aan. Hierdoor kun je verspilling verminderen en efficiënter omgaan met de voorbereiding en servering van voedsel.

 

Tip 2: Stimuleer Het Gebruik van 'Doggybags'

Het komt eigenlijk nog te weinig voor, maar waarom zou je voedsel weggooien dat gasten misschien graag mee naar huis willen nemen? Het aanbieden van 'doggybags' kan daarnaast mensen aanmoedigen om extra gerechten of gangen te bestellen. Communiceer wel duidelijk naar je gasten dat een doggybag een optie is, de meeste mensen waarderen het aanbod enorm.

 

Tip 3: Houd de houdbaarheidsdata in de gaten

Wijs dagelijks iemand aan om de houdbaarheidsdata van alle (verse) producten in de koeling en opslag te controleren. Mochten ingrediënten bijna over de datum zijn spoor dan je personeel aan deze gerechten extra te promoten aan tafel of maak er juist gerechten van voor de personeelsmaaltijd.   

 

Tip 4: Maak Gebruik van Wekelijkse Specials en Promoties

Je kunt ook gebruik maken van wekelijkse specials. Zet ongebruikt voedsel in de schijnwerpers door bijzondere gerechten aan te bieden in de vorm van een weekmenu/gerecht. Dit is een effectieve manier om voedsel op te maken voordat het bederft en het kan gasten aantrekken door de variatie in je menu.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Meer tips lees je op Koninklijke Horeca Nederland.

 

 

Heroverweeg Verpakkingen en Serviesgoed

Single-use plastic is een van de grootste vervuilers van onze oceanen en milieu.. Duurzame verpakkingen zijn een essentieel onderdeel geworden van verantwoord ondernemen in de horeca. Door over te stappen op milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, zoals biologisch afbreekbare of recyclebare opties, draagt een horecabedrijf bij aan het verminderen van plastic afval en milieu-impact. Deze duurzame keuze toont niet alleen betrokkenheid bij milieubehoud, maar kan ook een positieve invloed hebben op het imago van je onderneming.

 

Bekijk ons assortiment met biologisch-afbreekbare verpakkingen.

 

 

Investeer in Energiezuinige Apparatuur

Energiekosten vormen een aanzienlijk deel van de uitgaven in de horeca. Door te investeren in energiezuinige apparatuur, zoals LED-verlichting, energiezuinige koelkasten en efficiënte keukenapparatuur, kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook je ecologische impact verminderen. Denk ook aan de Energie-Investeringsaftrek.

 en krijg subsidie voor jouw investering in duurzaamheid.

 

 

 

Kies voor duurzaam koelen

In de wereld van koeling en airconditioning was R134a ooit een vooruitstrevende ontwikkeling vanwege zijn niet-giftige en ozonvriendelijke eigenschappen. Dit koelmiddel blijkt nu echter een aanzienlijk broeikaseffect te hebben. In reactie op de klimaatcrisis nemen veel landen stappen om het gebruik van koudemiddelen met een hoog GWP te verminderen. Hierom wordt er gewerkt aan alternatieven zoals, R1234yf, R744, R717, R290 en R600A.

Een goed alternatief voor R134a is op dit moment R600a, dat, ondanks zijn licht ontvlambare karakter, een veel lager GWP heeft en dus aanzienlijk milieuvriendelijker is. Of R290 die een hogere energie-efficiëntie heeft dan de meeste HFK-koelmiddelen, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot. De overstap naar R600a of R290 brengt wel uitdagingen met zich mee, maar investeren in veiligheidstraining en systeemaanpassingen is een stap in de richting van een duurzamere toekomst voor de horeca.

Bekijk onze R600A koelingen
Bekijk onze R290 koelingen

 

 

 

Verklein de Ecologische Voetafdruk van Transport

Als jouw bedrijf gebruikmaakt van bezorgdiensten, overweeg dan elektrische voertuigen of fietskoeriers in plaats van traditionele bezorgwagens. Dit vermindert de uitstoot van schadelijke gassen en draagt bij aan een duurzamere toekomst.

 

 

Communiceer Jouw Duurzame Inspanningen naar Gasten

Laat je gasten weten dat jouw horecabedrijf zich inzet voor duurzaamheid. Communiceer helder over de stappen die je onderneemt om milieuvriendelijker te zijn. Dit kan bijvoorbeeld via je website, menukaarten of in de zaak zelf. Gasten waarderen vaak ondernemingen die actief bijdragen aan een duurzame samenleving.

 

Duurzaam ondernemen in de horeca is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook positieve effecten hebben op je bedrijfsimago en kostenbesparingen opleveren. Door deze tips toe te passen, draag je bij aan een groenere toekomst terwijl je jouw horecaonderneming duurzaam en succesvol maakt.

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »