Hoe werkt koken op een inductie kookplaat?

  • Geplaatst op
  • Door Teddy Zimmerman
  • 0
Hoe werkt koken op een inductie kookplaat?

Koken op inductie kan perfect toegepast worden in de professionele horeca keuken. Een inductie kookplaat is handig wanneer u extra kookplaten nodig heeft. Deze kunnen er eenvoudig bijgeplaatst worden en het is een waardevolle toevoeging naast het koken op gas of elektra. In deze blog geven wij informatie over wat inductie is en hoe het werkt, wat de voordelen zijn, wat voor inductie kookplaten er allemaal aanwezig zijn in ons assortiment en hoe u de inductie kookplaat het beste kunt schoonmaken. Lees hieronder snel verder!

Wat is inductie en hoe werkt het?

Een inductie kookplaat heeft elektriciteit nodig en geen gasbronnen zoals aardgas, propaan en butaan. Bij een inductie kookplaat worden pannen verwarmd door middel van een elektromagnetisch veld. Dit elektromagnetische veld bevindt zich onder het glasoppervlak. Hierdoor maakt inductie geen gebruik van verwarmingselementen, maar zorgt het veld ervoor dat uw pan binnen een aantal seconden warm is. Voordat u begint met koken op inductie, heeft u wel pannen nodig die hiervoor geschikt zijn.

Wat zijn de voordelen van het werken met een inductie kookplaat

Het werken met een inductie kookplaat brengt veel voordelen met zich mee. Wij zullen er hieronder een aantal benoemen en toelichten.

De temperatuur kan nauwkeurig ingesteld worden

Wat een groot pluspunt is van koken op een inductie kookplaat, is dat de temperatuur nauwkeurig ingesteld kan worden. Dit is erg efficiënt bij het serveren van verschillende gerechten. Niet ieder gerecht wordt gemaakt op dezelfde temperatuur. Met een inductie kookplaat weet u zeker dat u dé ideale temperatuur te pakken heeft.

Energiezuinig

U bent energiezuinig bezig als u kookt op een inductie kookplaat, want alleen de pan zelf wordt verwarmd. Als u de pan van de inductie kookplaat weghaalt, dan heeft kookplaat ook maar een korte tijd nodig om af te koelen. Het koken op inductie verbruikt ook minder energie, omdat bijna alle energie direct naar de pan gaat. Er is weinig warmteverlies en de kookzones werken niet als er geen pan op staat.

Veilig werken

Daarnaast is het een veilige manier van koken, omdat er geen vlammen aanwezig zijn, de temperatuur van de inductie kookplaat vaak lager is dan bij gas of elektrisch en de kookplaat ook binnen een korte tijd afkoelt. Ook is er meestal een elektronische oververhittingsbescherming aanwezig zodat het apparaat automatisch wordt uitgeschakeld bij een te hoge temperatuur.


Wat voor inductie kookplaten en benodigdheden zijn er aanwezig in ons assortiment?

Bij HorecaRama hebben wij een divers aanbod van inductie kookplaten die u kunt gebruiken in uw professionele horeca keuken. De meeste kookplaten die wij hebben, hebben één kookvlak. Dit is praktisch bij het gebruik in de keuken of bijvoorbeeld bij een buffet. Hierop kunt u soep warmhouden, wokken of bakken. Daarnaast hebben wij ook uitgebreidere inductie kookplaten met twee, drie of vier zones.

Zo hebben wij onder andere een inductie kookplaat van Hendi met een temperatuurbereik van maar liefst 35 tot 240 graden. Deze kookplaat heeft één kookvlak. Als u liever een dubbele inductie kookplaat tot uw beschikking heeft, dan bent u ook bij ons aan het juiste adres. Het temperatuurbereik loopt bij dit model van Hendi van 60 tot 240 graden. Beide modellen hebben een elektronische oververhittingsbescherming en een timerfunctie die ingesteld kan worden van 0 tot 180 minuten. Van het merk Bartscher hebben wij een inductie kooktoestel met 4 zones en een open onderbouw. Dit is ideaal voor het opruimen van keuken benodigdheden.

Naast de kookplaten zelf, hebben wij een prachtige selectie aan benodigdheden. Er zijn extra grote pannen met een inhoud van maar liefst 25 of 30 liter, er zijn wokpannen en 4-delige of 9-delige pannensets.

  Inductie kookplaat twee zones     Inductie kookplaat vier zones 

Het schoonmaken van een inductie kookplaat

Het schoonmaken van een inductie kookplaat is eenvoudig en snel. Hieronder volgen een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij het schoonmaken en onderhouden ervan:

- Gebruik een microvezeldoekje en warm water om de plaat schoon te maken.

- Maak de inductie kookplaat aan het einde droog met een schone doek zodat er geen strepen op komen.

- Als u schoonmaakmiddel wilt gebruiken, neem dan een warm sopje met een kleine hoeveelheid afwasmiddel.

- Gebruik vooral geen schurende schoonmaakmiddelen of schoonmaakmiddelen die citroen bevatten.

- Ook soda en schuursponsjes zijn niet geschikt om de kookplaat mee schoon te maken. Hierdoor krijgt u alleen maar krassen en beschadiging op de kookplaat.

 

Gaat u nu het liefste meteen aan de slag in de keuken? Neem dan gerust een kijkje tussen de inductie kookplaten die wij hebben bij HorecaRama!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.