Horecavergunning Rotterdam

  • Geplaatst op
  • Door Teddy Zimmerman
  • 0
Horecavergunning Rotterdam

Droomt u van een eigen koffietent, een ontbijtzaakje, een restaurant of een ander horecabedrijf? Dit is natuurlijk een heerlijk vooruitzicht en u kunt vast niet wachten om te starten. Voordat u dit doet zijn er een aantal zaken die u op een rijtje moet hebben. In deze blog vertellen wij u meer over de manier waarop u een horecavergunning kunt aanvragen bij de gemeente Rotterdam, geven wij inzicht in de verschillende soorten horecavergunningen Rotterdam en geven wij antwoord op de vraag hoe lang de behandeltermijn is van een aanvraag van een horecavergunning Rotterdam. Ontdek hieronder snel meer en begin vandaag nog met het realiseren van uw droom!

Het aanvragen van een horecavergunning Rotterdam

U kunt uw horecavergunning Rotterdam aanvragen bij de gemeente. Hieronder geven wij de stappen die u hiervoor moet doorlopen:

 

- Als eerste is het belangrijk dat u de bestemming van het pand controleert. Het is essentieel dat het bestemmingsplan ‘horeca’ toestaat en het gebruik mag niet in strijd zijn met het bestemmingsplan.

- Vervolgens leest u het horecagebiedsplan. Hierin staan alle opties voor de horecaontwikkelingen en er staat beschreven welke horecaontwikkeling er mogelijk is in een wijk. In Rotterdam heeft ieder gebied een eigen horecagebiedsplan. Dit horecagebiedsplan kunt u nalezen op de website van de gemeente. 

- Dan komen we aan bij het derde punt waarbij u aan uzelf de vraag moet stellen of u alcohol wilt schenken. Als dit het geval is, dan moet de inrichting van uw horecazaak voldoen aan het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet. De punten die u hiervoor na dient te gaan zijn als volgt: de inrichting moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit, de oppervlakte speelt een rol, de hoogte en ook de ventilatie. Een mechanische ventilatie die goed werkt mag niet ontbreken met daarbij een luchtverversingscapaciteit. Ook is er elektriciteit en drinkwater nodig. Als laatste moeten er in de horecazaak minstens twee toiletgelegenheden zijn die apart van elkaar zijn. De gemeente Rotterdam checkt of uw horeca inrichting voldoet aan de eisen die gesteld worden. Als dit niet het geval is, is het verlenen van een horecavergunning Rotterdam niet mogelijk.

 

De verschillende soorten horecavergunningen Rotterdam

Er zijn verschillende soorten horecavergunningen voor Rotterdam waarmee u rekening dient te houden. Wij zullen er hieronder twee bespreken.

 

Exploitatievergunning

Als u een horecaonderneming wilt exploiteren, vraag dan eerst een exploitatievergunning aan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een restaurant, een snackbar of een lunchroom. Deze kunt u online of per post aanvragen via de gemeente Rotterdam. Voordat u dit doet is het essentieel om de stappen door te nemen voor het aanvragen van een horecavergunning, zoals hierboven is beschreven. Via de website van de gemeente kunt u alle vergunningen aanvragen die horen bij de exploitatie van uw inrichting. Als u de vergunning online aanvraagt heeft u eHerkenning nodig.

 

Alcoholwetvergunning

Als u ervoor kiest om alcohol te schenken, dan heeft u een Alcoholwetvergunning nodig. Deze horecavergunning Rotterdam vraagt u aan bij de gemeente als u uw horecabedrijf gaat beginnen. Dit kunt u ook online doen met uw eHerkenning. De vergunning is persoonsgebonden en om op de vergunning te staan, is er een SVH-verklaring Sociale Hygiëne nodig. Dit geldt voor alle eigenaren van het horecabedrijf.

 

Horeca - glas wijn

 

Hoe lang duurt de aanvraag van een horecavergunning Rotterdam en waar moet u op letten?

Bij het aanvragen van een horecavergunning Rotterdam dient u rekening te houden met een behandeltermijn van maximaal 8 weken. Deze termijn kan ook met 8 weken worden verlengd. Er wordt advies gevraagd bij andere instanties als dat nodig is voor de aanvraag. Daarnaast worden er voor iedere aanvraag kosten in rekening gebracht. Op de website van de gemeente Rotterdam vindt u een handig overzicht van de kosten van een exploitatievergunning. Als u een verkeerde aanvraag heeft ingediend of als u aanvraag niet wordt geaccepteerd, krijgt u uw kosten niet terug.

Voor het indienen van een aanvraag zijn er een aantal vereisten waar u aan moet voldoen. Hieronder zullen wij een opsomming geven:

 

- Zo moet u minimaal 18 jaar of ouder zijn en voor een Alcoholwetvergunning (voorheen Drank- en Horecawetvergunning) 21 jaar of ouder.

- De leges (de administratiekosten) moeten betaald zijn.

- Een aanvraagformulier moet compleet zijn ingevuld en ondertekend.

- Een inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel van uw bv, vof, eenmanszaak of andere rechtspersoon is essentieel. Het adres van uw zaak dient te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

- Ook kan een plattegrond van de inrichting niet ontbreken. Hierop staan de afmetingen en oppervlaktes van de ruimtes die voor het publiek beschikbaar zijn. Daarnaast dient u duidelijk te maken waar de keuken, de bar en de toiletten zich bevinden.

- Een verklaring van alle exploitanten en de beheerders/leidinggevenden dient aangeleverd te worden. Iedere persoon moet deze verklaring zelf invullen en compleet en ondertekend aanleveren.

- Dan is er nog de huur/pacht/koopovereenkomst met een vermelding van de ingangsdatum en een ondertekening van alle partijen.

- Het is goed om informatie in te winnen over het aanschaffen van een vetafscheider voor uw horecazaak. Een vetafscheider zorgt ervoor dat het afvalwater de vetafscheider ingaat, vervolgens zakken de zware delen naar beneden en deze worden dan tegengehouden. Lichte oliën en vetten drijven naar boven en worden ook tegengehouden. Tot slot stroomt het overige water weer naar buiten en gaat naar de riolering. Bij HorecaRama hebben wij een divers aanbod van vetafscheiders die u kunt bekijken. 

- Tot slot zijn er nog een aantal aanvullende eisen voor uw horecavergunning Rotterdam. Deze kunt u nalezen op de website van de gemeente Rotterdam en zijn erg handig als u bijvoorbeeld een terras heeft of als er sprake is van een stichting of vereniging.

 

Wilt u na het lezen van deze blog meer lezen? Neem dan een kijkje op de website van de gemeente over de benodigde horecavergunningen Rotterdam!  

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.