Menu
EUR
Gemiddelde horeca omzetcijfers in het jaar 2013 t/m 2021

Gemiddelde horeca omzetcijfers in het jaar 2013 t/m 2021

Door: Teddy Zimmerman Reacties: 0

De indeling van de horeca en i horecaondernemers

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) bestaat de horeca uit logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden. In deze blog behandelen we de ‘’i horeca’’, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gedefinieerd als: ‘’ - het aan gasten verschaffen van logies en/of bereiden van maaltijden, snacks en dranken voor onmiddellijke consumptie. ‘’Daarnaast is het woord horeca een samenvoeging van verschillende woorden: hotel, restaurant en café. De horeca omvat meer dan deze drie onderdelen en het CBS deelt de horeca dan ook als volgt in:

 

Logiesverstrekking:
- Hotels
- Kampeerterreinen
- Verhuur van vakantiehuisjes e.d.
- Overige logiesverstrekking

 

Eet- en drinkgelegenheden:
- Restaurants
- Cafés
- Kantines en catering
- Fastfoodrestaurants, ijssalons e.d.

 

Bovendien kan de groep van i horecaondernemers erg uiteenlopen. Zo kan een restaurant maaltijden aanbieden die geschikt zijn voor directe consumptie, maar een hotel kan dit ook. Daarnaast zijn er hotels, zoals vakantie appartementen, die alleen logies verschaffen en geen maaltijden aanbieden voor consumptie. Er zijn diverse activiteiten in de afdeling i horeca die elkaar overlappen. Het gaat hierbij om alle logies en maaltijden die te gebruiken zijn voor directe consumptie, ongeacht het soort verblijf voor logies en het soort restaurant. Bijvoorbeeld: zelfbediening, afhaal, met of zonder zitplaatsen, permanent of tijdelijk. Het is allemaal opgenomen in de ‘i horeca’.

 

De omzetstijging in de horeca

Als eerste kijken wij naar het jaar 2013 ten opzichte van het jaar 2014. Het CBS meldt positieve ontwikkelingen voor de horeca ondernemers, want er was een stijging in de horeca omzetcijfers van 5,08% in het jaar 2014 en een stijging van 6,49% in 2015 ten opzichte van het jaar 2014. Vervolgens kijken we verder en zien we dat er een omzetontwikkeling is in de i horeca in 2016 van 6,2% t.o.v. een jaar eerder. In het jaar 2017 gaat het om een percentage van 6,6% en in 2018 om 6,8%.

Vervolgens zijn we beland bij het jaar 2019 en zien we dat de stijging iets minder hoog is, namelijk 3,8%. In het jaar 2020 gaat het om een percentage van -34,3%, maar in het jaar 2021 is er in de omzet weer een stijgende lijn te zien.

 

Omzetstijging en percentages in het jaar 2021

Als we kijken naar de horeca omzetcijfers van dit jaar, dan laat het CBS zien dat er een aardige stijging gaande is. In het derde kwartaal van 2021 stegen de horeca omzetcijfers met 53,6 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De ruimere versoepeling van de coronamaatregelen heeft daar voor een groot deel aan bijgedragen net als een stijging van het aantal vakanties in eigen land. Vergeleken met het jaar 2020 heeft de horeca voor bijna 15 procent meer omgezet.

Als we kijken naar de horeca omzetcijfers van logiesverstrekkers, zoals hotels en vakantieparken, dan is er een stijging te zien van maar liefst 55,9 procent ten opzichte van een kwartaal ervoor. Daarnaast nam de omzet van overige logiesverstrekkers toe met 9,3 procent. De eet- en drinkgelegenheden hebben in kwartaal drie 52,8 procent meer omgezet dan een kwartaal ervoor.

Bent u na het lezen van de bovenstaande blog over horeca omzetcijfers, nieuwsgierig geworden naar nog meer inspiratie? Lees dan bijvoorbeeld onze blog over het winterproof maken van uw horeca buitenterras!




Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!