Het verschil tussen roestvrijstaal en aluminium

  • Geplaatst op
  • Door Teddy Zimmerman
  • 0
Het verschil tussen roestvrijstaal en aluminium

Zowel RVS als aluminium zijn een graag geziene gast als het gaat over materiaalsoorten in de horeca. Het materiaal is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens binnen de kortste keren schoongemaakt. Wij kunnen ons voorstellen dat u hier wat meer over wilt weten. Daarom vertellen wij in de onderstaande blog meer over de eigenschappen en verschillen, gaan wij door met het gebruik van RVS en aluminium in de praktijk en sluiten wij af met diverse producten uit ons assortiment. Ontdek de blog hieronder!

De eigenschappen en verschillen

Roestvrijstaal heeft unieke eigenschappen net als aluminium. Deze materiaalsoorten hebben een andere samenstelling. Ten eerste is aluminium een natuurlijk element en roestvrijstaal is een menging van metaal, een legering. Dit is een mix van metaal met andere elementen zoals chroom. Op deze manier gaat het staal niet roesten en dat is natuurlijk een pluspunt. In het onderstaande rijtje benoemen wij nog een aantal verschillen tussen deze twee:

- Roestvrijstaal is duurzamer en steviger dan aluminium. Hierdoor geniet u een langere tijd van uw producten en professionele horeca apparatuur.

- De samenstelling is anders zoals wij hiervoor al hebben beschreven. Dit heeft weer een bepaalde invloed op de bestendigheid van de corrosie. Corrosie is een ander woord voor roest, een aantasting van de metalen door bijvoorbeeld verwering. De samensmelting van roestvrijstaal bestaat uit: ijzer, chroom, nikkel, mangaan en koper. Samen met de eigenschappen van het staal neemt het verzet toe tegen corrosie. Daarnaast is aluminium een natuurlijk element en dit element heeft een hoge weerstand tegen corrosie. Als het metaal samenkomt met zuurstof dan ontstaat er een laag van oxidatie op het aluminium.

- Het derde punt is de kracht en het gewicht. Het materiaal aluminium is minder sterk vergeleken met roestvrijstaal. Aluminium breekt sneller en ook de dichtheid is kleiner dan dat van RVS. Het duurzame roestvrijstaal breekt en vervormd bijna niet bij een zwaar gewicht of een hoge temperatuur. Daarom is het ideaal om te gebruiken bij professionele keukenapparatuur in uw horeca keuken.

- Als laatste punt benoemen wij het koken op inductie. Pannen van roestvrijstaal werken wel op inductie en pannen geheel gemaakt van aluminium doen dat niet.

Het gebruik van RVS en aluminium in de praktijk

Als wij kijken naar het gebruik van roestvrijstaal en aluminium in de praktijk, dan zien wij dat RVS het meeste voorkomt. Roestvrijstaal is over het algemeen een tikkeltje duurder, maar het is daarnaast wel steviger en gaat voor een langere tijd mee. Voor een drukke omgeving zoals een professionele horeca keuken is dit ideaal. Hier wordt in de praktijk dan ook veel gebruik van gemaakt.

In een horeca keuken is het prettig als de apparatuur binnen een mum van tijd is schoongemaakt voor een volgend gebruik. Denk hierbij aan RVS werktafels, spoeltafels, kasten en bijvoorbeeld planken die een mooie plek hebben in uw keuken. Voor het onderhouden en reinigen wilt u niet teveel tijd kwijt zijn, omdat u en uw personeel er dag in dag uit mee werken. Een snelle doorloop in de keuken is iets wat u graag wilt zien. Daarnaast heeft RVS ook geen verdere invloed op de smaak en de geur van het voedsel waar u mee bezig bent en dat is essentieel. Bovendien ziet het er aantrekkelijk uit als u uw gehele horeca keuken op elkaar laat aansluiten met apparatuur gemaakt van roestvrijstaal.

Werktafel - roestvrijstaal

Duurzame roestvrijstalen en aluminium producten in ons assortiment

Wat ons betreft is roestvrijstaal dé perfecte optie en dat komt ook naar voren als wij kijken naar de eigenschappen en verschillen tussen de materialen. Bij HorecaRama hebben wij diverse producten in onze uitgebreide collectie.

Zo hebben wij pannen en bakplaten van zowel RVS en van aluminium. Deze kookpan pujadas is gemaakt van roestvrijstaal en er past een inhoud in van maar liefst 65 liter. Het is een lage uitvoering met een sandwich bodem. Dit betekent dat de onderkant bestaat uit roestvrijstaal, aluminium en vervolgens weer roestvrijstaal. Hierdoor is de warmte snel opgenomen en verdeeld. Daarnaast zijn er ook kookpannen volledig uitgevoerd in roestvrijstaal of aluminium. Neem bijvoorbeeld deze kookpan aluminium in een hoog model. In deze pan past een inhoud van 37, 8 liter en is uitstekend als u grote hoeveelheden soep maakt en serveert.

Vanuit onze RVS fabriek leveren wij diverse producten. Het grootste deel is gemaakt van RVS AISI 304, want dit materiaal is goed bestand tegen corrosie. Voor een RVS afzuigkap, bladen, werktafels, kasten, stellingen, spoeltafels en ga zo maar door, bent u bij ons zeker aan het juiste adres. Een spoeltafel kan bijvoorbeeld echt niet ontbreken en is er in allerlei uitvoeringen. Een spoelbak met gesloten deuren voor extra opbergruimte of juist lades waar u extra spullen eenvoudig op kunt bergen, al deze mogelijkheden zijn aanwezig. Ook deze RVS servieskast met 2 schuifdeuren is er eentje waar je u tegen zegt. Het is een borden en opbergkast met vier poten die u kunt verstellen in hoogte. Daarnaast zijn er drie vaste planken in de kast aanwezig. De keuze is reuze en laat het inrichten van uw prachtige en professionele horeca keuken maar beginnen! Naast deze producten is er nog veel meer, dus neem gerust een kijkje bij het assortiment van onze RVS fabriek en begin uw zoektocht vandaag nog.


Kookpan - pujadas - roestvrijstaal        Kookpan - aluminium - hoog model      Servieskast roestvrijstaal - twee schuifdeuren

Is uw nieuwsgierigheid aangewakkerd en wilt u meer lezen over onze professionele horeca apparatuur? Lees dan ook onze blog over: het bewaren en etaleren van cakes en taarten in onze gebaksvitrines.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.