Hoe ontstaat condensvorming in mijn koeling en hoe kan ik dit voorkomen?

  • Geplaatst op
  • Door Teddy Zimmerman
  • 0
Hoe ontstaat condensvorming in mijn koeling en hoe kan ik dit voorkomen?

Condensvorming kan een keer voorkomen bij uw koel- of vriesapparatuur. Bij een barkoeling met een glazen deur ziet u bij condensvorming bijvoorbeeld het glas beslaan. Ook zullen er vaak kleine waterdruppeltjes te zien zijn. In deze blog vertellen wij wat de oorzaken zijn van condens bij uw koeling, geven wij tips en oplossingen om condensvorming tegen te gaan en benoemen we hoe u uw koel- en vriesapparatuur op de juiste manier kunt reinigen en onderhouden. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Oorzaken van condens bij uw koeling

Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor condensvorming bij uw koeling. Condensvorming of ijsvorming kan ontstaan in een koelkast. Achter de wanden van een koeling kan ook ijsvorming ontstaan, maar dit is op het eerste gezicht niet meteen te zien.

Bij koel- of vriesapparatuur wordt er koude lucht naar binnen geblazen en geeft het apparaat warme lucht af bij de compressor/de verdamper. Wij zullen hieronder op een rijtje zetten waardoor er warme lucht de koeling in kan komen die condensvorming tot gevolg heeft.

- Wat een veelvoorkomende oorzaak is, is dat de koelkast of koelvitrine te vaak open en dicht gaat. Hierdoor komt er warme lucht de koeling binnen. Het is daarom goed om de koeling niet vaker open te doen dan nodig.

- Ook kan het zo zijn dat de koelkast te lang openstaat. De koude en warme lucht komen dan samen en door het vochtgehalte in de lucht ontstaan er druppeltjes.

- Als u warme producten in de koeling doet, maar deze nog niet voldoende zijn afgekoeld, dan is dit van invloed op de lucht die binnenkomt.

- Een deurrubber zorgt voor een goede sluiting van de deur. Als uw deurrubber verouderd is, dan zal de koelkast niet meer goed sluiten. Hierdoor komt er valse lucht in uw koel- of vriesapparatuur. Ook kan het zo zijn dat het deurrubber niet op de juiste manier is schoongemaakt en daardoor niet meer sluit zoals normaal. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat de rubbers zijn schoongemaakt met zeep. Hierin zitten chemicaliën die ervoor zorgen dat de rubbers gaan uitdrogen en/of scheuren.

- Als een koelkast of vrieskast naast een warmtebron wordt geplaatst zoals een oven, dan is dit niet optimaal en goed voor de koeling. Condensvorming zal dan sneller om de hoek komen kijken.

- Het te vol staan van een koelkast kan ook een oorzaak zijn van condensvorming. Doordat het vol staat met producten, kan er door de koelkast niet goed gezorgd worden voor een constante koeltemperatuur. Het is dan moeilijker om koude lucht weg te blazen en er is dan sprake van indirecte condens, de condensvorming in de koelkast.

 

Beslagen glas - condensvorming     Koelkast

Tips en oplossingen om condensvorming tegen te gaan

Wij zullen een aantal handige tips en oplossingen geven waarmee u condensvorming tegen kunt gaan. Het is niet altijd te voorkomen, maar met de juiste oplossingen wordt de kans wel minimaal. Het is goed om te weten dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen interne en externe condensvorming. Intern is binnen in het koelproduct en extern betekent buiten het koelproduct.


De omgevingstemperatuur is een belangrijke factor. Als een koeling te dicht bij de deur of airco geplaatst wordt, dan is er sprake van te veel wisseling van de lucht die de koeling binnenkomt. In de zomer is de luchtvochtigheid en temperatuur ook hoger en juist in deze periode is het goed om extra aandacht te besteden aan de omgevingstemperatuur in uw horecagelegenheid. Een machine moet niet in de zon staan, optimaal werken en in de ideale omgeving staan. Dit is mogelijk door een goede doorstroom van de koude lucht en afvoer van de warme lucht.


Een andere oplossing om condens tegen te gaan, is het zorgen van genoeg ventilatieruimte. Er moet koude lucht de koelkast in gaan en de warme lucht die eruit gaat, moet hiervoor genoeg ruimte hebben. Een barkoeling of koelkast moet niet direct tegen de wand geplaatst worden en u moet zorgen voor voldoende ruimte aan de zijkanten. Als het koelproduct volledig is ingebouwd, blijft de warme lucht hangen. Zorg dus voor een goede ruimte waar uw apparatuur kan ‘ademen’.


Daarnaast is het goed om de koeling op een hogere koelingstemperatuur te zetten als het erg warm is in de omgeving. In plaats van 3°C naar 6°C bijvoorbeeld. Het verschil met de omgevingstemperatuur wordt hierdoor kleiner net als de kans op condensvorming. Bovendien wordt ook uw energieverbruik lager en hiermee bespaart u kosten. Dit is een win-win situatie als u het ons vraagt!  

Het reinigen en onderhouden van uw koeling

Het reinigen en onderhouden van uw koeling moet u ook zeker niet vergeten. Met de juiste tips en tricks heeft u dit binnen een handomdraai gedaan. Hieronder zetten wij er een aantal op een rijtje:

- Zo moet de binnenkant van uw koel- en vriesapparatuur vaak gereinigd worden. Het beste is dit om dit 1 keer in de drie maanden te doen. Ook de buitenkant moet er natuurlijk prachtig uit blijven zien en met een katoenen doek en neutrale reinigingsproducten is dit een piece of cake! Ook de afvoer, de lekbak van de koeling en de deurrubbers zijn onderdeel van de schoonmaak.

- Maak na het reinigen de apparatuur altijd goed droog.

- Het is belangrijk dat de ventilatieruimtes niet vol komen te staan met stof. Deze kunnen worden uitgezogen met een stofzuiger met een zachte kop of worden uitgeborsteld met een zachte borstel. 

- Daarnaast is het van belang om schurende reinigingsmiddelen te vermijden. Deze reinigingsmiddelen zorgen voor een beschadiging aan uw apparatuur en u wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Neutrale reinigingsmiddelen

- Tijdens het reinigen van uw koelkast of vrieskast moet u ervoor zorgen dat er geen spanning meer op de apparatuur staat. De apparatuur dient afgesloten te zijn van het netwerk en de stekker moet eruit.

- Doe een extra controle bij de deurrubbers en vervang ze indien nodig. Zoals wij hierboven vertelden, kan dit een oorzaak zijn van condensvorming.


Wilt u meer lezen over statische, geventileerde of geforceerde koeling? Neem dan een kijkje bij de blog die wij hierover hebben geschreven en bij vragen staan wij graag voor u klaar!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.