Productcategorieën
Beoordeeld met een 9.1 uit 453 beoordelingen

*Ruim 9000 producten op werkdagen voor 15:00 besteld, de volgende dag in huis

X
Geen producten gevonden...
  • Snel geleverd
  • Laagste prijs garantie
  • Simpel bestellen
  • Deskundig advies
  • Showroom
  • 40.000+ artikelen

Muziek afspelen in de horeca

  • Geplaatst op
  • Door Ivo Hu
  • 0
Muziek afspelen in de horeca

Onderzoek toont aan dat muziek afspelen een positieve invloed heeft op de horeca. Wat komt hierbij kijken aan regelgeving?

Muziek voor een betere sfeer

In de meeste horeca ondernemingen is muziek te horen, immers muziek werkt sfeer verhogend en daarmee ook omzet verhogend. Onderzoek toont aan dat muziek een positieve invloed heeft op zowel het personeel als op de gasten en er daardoor langer wordt getafeld en meer drank wordt besteld. Meer dan 83% van de bezoekers vindt dat muziek bijdraagt aan een goede sfeer, 53% geniet meer van zijn of haar drankje en 63% is bereid meer te betalen voor consumpties als er leuke muziek wordt gedraaid.

Muziek draaien in je café of restaurant kost geld. Logisch, want die muziek is bedacht door een componist en uitgevoerd door musici, en ook zij hebben recht op een vergoeding voor hun werk. Hoe en waar betaal je voor de muziek die je draait en moet je voor alle vormen van muziek betalen, of mag je je eigen CD kosteloos laten horen?

Wat moet je regelen

Als je muziek wilt laten horen in je horeca onderneming dan heb je daarvoor een licentie nodig. Licenties kunnen worden aangeschaft bij Buma Stemra, de belangenvereniging van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland. Schaf je geen licentie aan, dan kan je een boete boven het hoofd hangen. Schaf je wel een licentie aan, dan krijg je korting op de aanschafprijs. Er zijn licenties voor verschillende branches: een dansschool koopt een andere licentie dan een schoenenwinkel en ook voor de horeca zijn verschillende licenties te koop. Voor achtergrondmuziek sluit je een jaarcontract af, voor amusementsmuziek kun je een licentie voor een bepaald aantal dagen of voor een bepaald aantal optredens aanschaffen. De kosten van de licentie hangen vervolgens ook af van de oppervlakte van je bedrijf. Hoe groter het aantal vierkante meters van je restaurant, hoe meer je betaalt. Ook dit is logisch want hoe groter je restaurant, hoe meer mensen de muziek horen. De kleinste licentie voor achtergrondmuziek geldt voor een oppervlakte van 30m2 en kost € 80,31 (met korting € 53,54). Deze prijs geldt voor 2016. De volgende oppervlakte is meteen tot 100m2 en je betaalt dan aanzienlijk meer: € 513,59 (met korting € 342,39). Uit deze licenties worden vervolgens componisten en uitgevers betaald.
 

Voor alle licenties en vloeroppervlakten vindt je bij Buma Stemra een handig overzicht. 
Welke licentie heb ik nodig?

Behalve muziek kun je in je horeca onderneming ook gebruik maken van andere media. Staat er een televisie in je café of maak je gebruik van teksten van derden? Ook hiervoor moet je betalen door middel van een licentie. Op mijnlicentie.nl kun je eenvoudig kijken welke licentie je nodig hebt en hoe je deze kunt afsluiten. En ja, ook voor het draaien van je eigen CD ben je een vergoeding verschuldigd. Organiseer je amusementsavonden, zoals karaoke, huur je een band in of een dj? Ook dan heb je een licentie nodig van Buma Stemra: de amusementsmuziek licentie. Ook deze licentie is afgestemd op het vloeroppervlak van je onderneming, waarbij ook het terras meetelt. Voorwaarde voor een dergelijke licentie is, dat bezoekers niet meer dan € 25 entree betalen en de uitvoerende artiesten niet meer dan € 1000 vergoeding ontvangen.Gratis muziek laten horen

Er is een mogelijkheid om zonder kosten muziek te draaien in je bedrijf, maar let wel goed op want dit mag alleen onder bepaalde voorwaarden. Creative Commons is een alternatief licentiesysteem waarbij tot een bepaald niveau toestemming bestaat om muziek te gebruiken. Grote namen als Wikipedia en het Instituut voor beeld en geluid maken gebruik van de licenties van Creative Commons dus het is zeker de moeite waard na te gaan of het past binnen jouw horeca onderneming. Meer dan 350 miljoen werken (waarvan een klein deel muziek) staan tot je beschikking. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »