Coronatoegangsbewijs in de horeca

  • Geplaatst op
  • Door Teddy Zimmerman
  • 0
Coronatoegangsbewijs in de horeca

Het laten zien en het controleren van een coronatoegangsbewijs is sinds 25 september 2021 verplicht in de binnen horeca. Dit roept bij u als horeca ondernemer natuurlijk verschillende vragen op en dat begrijpen wij volkomen. In deze blog helpen wij u graag een handje en gaan wij verder in op waar er gecontroleerd moet worden op het coronatoegangsbewijs en op welke manier, welke aandachtspunten verder nog belangrijk zijn in de horeca en de vraag of er een boete opgelegd kan worden als de maatregel van het coronatoegangsbewijs niet op de juiste manier wordt nageleefd. Pak er een lekker kopje thee bij en lezen maar!

Waar moet er gecontroleerd worden op het coronatoegangsbewijs in de horeca en op welke manier?

Bij eet- en drinkgelegenheden in de horeca moet er binnen een coronabewijs getoond worden. Dit hoeft niet getoond en gecheckt te worden in de volgende gevallen: als u bij een eet- of drinkgelegenheid komt afhalen of op het terras zit van de horecazaak. Als u buiten op het terras zit, maar naar het toilet gaat in het restaurant of als u bijvoorbeeld naar binnen loopt om af te rekenen, dan is het wel verplicht om een bewijs te laten zien.

Het controleren en laten zien van het coronatoegangsbewijs is op diverse plekken verplicht sinds 25 september. Het geldt voor iedereen die 13 jaar of ouder is en vanaf de leeftijd van 14 jaar moet daarbij ook het ID-bewijs worden getoond. Het vaccinatiebewijs van bezoekers, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag via het testen voor toegang kunnen gebruikt worden als coronabewijzen. Deze kunnen bezoekers toevoegen in de CoronaCheck app zodat de QR-code getoond kan worden.

De controle van het coronatoegangsbewijs vindt plaats door de QR-code van het bewijs te scannen met de CoronaCheck Scanner-app. Het bewijs kan digitaal getoond worden of als een papieren versie. De QR-code check kan bij de ingang meteen gedaan worden, aan de deur of als de gasten aan tafel zitten. Als het scherm groen kleurt bij het scannen, volgt er een controle van het legitimatiebewijs en daarna mag de bezoeker naar binnen. Als het scherm een rode kleur aangeeft, dan mag de bezoeker niet naar binnen en dient de bezoeker uw horecagelegenheid te verlaten.

Buitenterras - houten stoeltjes

 

Wat zijn verder nog belangrijke aandachtspunten in de horeca?

Naast het coronatoegangsbewijs zijn er nog een aantal andere belangrijke punten waar u rekening mee dient te houden. Hiervan zullen wij er een aantal op een handig rijtje zetten:

- Zo is bijvoorbeeld de registratie van contactgegevens verplicht waar het coronatoegangsbewijs gebruikt wordt. Dit betekent dat u als horeca ondernemer verplicht bent om bezoekers de mogelijkheid te geven om hun contactgegevens achter te laten voor het uitvoeren van bron- en contactonderzoek. Het is voor de gast dus niet verplicht om deze achter te laten.

- De verplichte 1,5 meter maatregel is vervallen per 25 september.

- De verplichte sluitingstijd blijft tussen 00.00 en 06.00 uur.

- Deze verplichte sluitingstijd is niet op toepassing voor hotels, maar wel voor de eet- en drinkgelegenheden die zich in de hotels bevinden.

Kan er een boete opgelegd worden als de maatregel niet op de juiste manier wordt nageleefd?

Er kan een boete opgelegd worden als de maatregel van het coronatoegangsbewijs niet goed wordt nageleefd. De verantwoording voor het naleven van de regels ligt bij de beheerder. Als een bezoeker zijn coronabewijs niet wil laten zien, maar toch gaat zitten en weigert om weg te gaan, dan wordt het een probleem van de openbare orde en veiligheid. Dan ligt de verantwoording niet meer bij de ondernemer, maar bij de bezoeker zelf.

 

Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar meer horeca gerelateerde informatie? Ontdek dan bijvoorbeeld onze blog over een horecavergunning in Rotterdam of over het kiezen van dé ideale horeca barkoeling!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.