Menu
EUR
HACCP regels, alles wat u moet weten!

HACCP regels, alles wat u moet weten!

Door: Teddy Zimmerman Reacties: 0

Waar staat de HACCP voor en wat is het precies? 

De HACCP is al in de jaren zestig ontstaan en het is een afkorting voor ‘Hazard Analysis Control Points’. Een hazard is een gevaar dat aanwezig kan zijn in een product. Dit gevaar kan dan weer een bedreiging zijn voor de gezondheid van de consument. Hierbij kunt u denken aan microbiologische gevaren of bijvoorbeeld schadelijke stoffen. Analysis staat voor het analyseren van de mogelijke bedreigingen. De control points zijn de punten die onder controle gehouden moeten worden tijdens het proces.

 

HACCP is een risico inventarisatie waarbij de eet- en drinkwaren geanalyseerd worden. Het analyseren wordt gedaan tijdens het productieproces en dan wordt er gekeken welke bedreigingen er mogelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Alle bedrijven waar voedingsmiddelen geproduceerd en bereid worden, zijn verplicht om al deze risico’s te beschrijven in een voedselveiligheidsplan. De HACCP is een tool die tijdens het opstellen van dit voedselveiligheidsplan gebruikt kan worden. Het voedselveiligheidssysteem is gebaseerd op zeven basisprincipes. Hierbij wordt het volledige productieproces in beeld gebracht en daarbij ook de mogelijke gevaren. Op deze manier is er een duidelijk overzicht. Daarna wordt vastgesteld hoe groot het mogelijke risico is en worden de kritische controlepunten opgesteld. Deze controlepunten zijn onderdelen van het productieproces waar extra aandacht op gevestigd moet worden. Deze punten hebben extra aandacht nodig om de risico’s te vermijden of te verkleinen tot een niveau dat aanvaardbaar is.

 

De zeven kernpunten van HACCP

 Dan komen we aan bij de zeven kernpunten oftewel de basisprincipes van HACCP. Deze zullen wij hieronder op een praktisch rijtje zetten:

 

1. Breng alle mogelijke gevaren in kaart van de processen die tijdens de werkzaamheden worden uitgevoerd.

2. Bekijk welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar goed te beheersen. Stel daarbij ook kritische beheerspunten op. Deze punten worden CCP’s genoemd.

3. Geef per CCP de grenzen aan die kritisch zijn.  

4. Stel vervolgens vast hoe de CCP’s bewaakt dienen te worden.

5. Het volgende punt is om per CCP acties op te stellen die corrigerend van aard zijn. Deze acties moeten zorgen voor een herstel van de veiligheid wanneer de kritische grenzen zijn overschreden.

6. Voer vervolgens een controle uit en ga periodiek na of de aanpak van de HACCP nog goed werkt. Het kan zo zijn dat er aanpassingen nodig zijn.

7. Het laatste punt is om alles goed vast te leggen en de documenten netjes goed bij te houden. Het is belangrijk om te registereren hoe het is uitgevoerd en wanneer dit is gedaan.

 

Praktische hygiëne tips

Tot slot komen we aan bij een aantal handige tips om de hygiëne in uw zaak optimaal te houden en om meteen mee aan de slag te gaan! Deze tips dragen bij aan een werkomgeving die hygiënisch is en zich houdt aan de regels van de HACCP.

 

Gebruik gekleurde horeca snijplanken

Voor het snijden van verschillende voedingsmiddelen is het essentieel om verschillende horeca snijplanken te gebruiken. Dit is belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. In onze blog over diverse kleuren horeca snijplanken: hoe gebruikt u deze op de juiste manier, kunt u alle tips en tricks lezen over de snijplanken.

 

Snijplanken - kleur   Zeepdispenser - RVS

Stickers

Daarnaast is het erg handig om dag stickers met de datum op de producten te plakken. Dit kunt u doen met de producten waarvan duidelijk is welk product het is en waarvan de houdbaarheidsdatum niet langer dan een paar dagen is. Voor producten waarbij het niet meteen duidelijk is wat het is en die bijvoorbeeld een langere houdbaarheidsdatum hebben, kunt u kiezen voor labels waarop geschreven kan worden. Bij HorecaRama hebben wij deze weekdag stickers in ons assortiment.

 

Kleding

Het is ook aan te raden om in uw HACCP beleid te noteren hoe iedereen gekleed dient te zijn op de werkvloer. Zorg daarbij voor een schone omkleedruimte, want dan kan uw personeel de kleding op het werk aantrekken en blijft dit zo schoon mogelijk. Bacteriën krijgen zo een minder grote kans. Ook het dragen van sieraden is niet hygiënisch voor personeel dat bezig is met de bereiding van het eten.

 

Het gebruik van handschoenen en vaak de handen wassen

 Als u of uw personeel tijdens het bewerken en bereiden van voedsel handschoenen gebruikt, zorg er dan voor dat er vaak nieuwe handschoenen gebruikt worden. Naast het gebruik van handschoenen is het ook essentieel om uw handen vaak te wassen en te desinfecteren. Wij hebben een uitgebreide collectie aan horeca zeepdispensers die ideaal zijn voor het gebruik in iedere horecagelegenheid. Controleer regelmatig of het HACCP wordt nageleefd en aangepast dient te worden.

 

Bent u na het lezen van deze blog over de HACCP benieuwd naar meer handige tips en tricks voor in uw horecazaak? Neem dan ook zeker een kijkje bij onze blog over het kiezen van een professionele staafmixer!

                       


Reacties (0)

gravatar
Sebastiaan van Lare
Geplaatst op 2022-02-14 11:39:43
Beste mevrouw Van der Zweep,

Hartelijk dank voor uw reactie.
Wij hebben het volgende product in ons assortiment:
https://www.horecarama.nl/hygiplas-haccp-kleurcode-kaart.html

De kaart geeft duidelijk aan welke snijplank en welk mes voor welk soort product gebruikt dient te worden. Zo wordt kruisbesmetting voorkomen. De kaart kan eenvoudig schoongeveegd worden.

Mocht u nog vragen hebben horen wij het graag!

Met vriendelijke groet,
Sebastiaan
HorecaRama
gravatar
corrie van der zweep
Geplaatst op 2022-02-14 11:31:29
goedemorgen

Wij zij een school en werken met leerlingen in de keuken met verschillende gerechten
Nu zijn wij op zoek naar een duidelijke poster welke snijplanken de leerlingen moeten gebruiken bij welk product,
Heeft u toevallig ook een poster hier van

Groet Mevr van der Zweep Onderwijsassistent bij zorg en welzijn in Surhuisterveen
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!