Horeca fornuis: koken op gas, inductie en andere vormen

  • Geplaatst op
  • Door Teddy Zimmerman
  • 0
Horeca fornuis: koken op gas, inductie en andere vormen

Voor het bereiden van heerlijke gerechten is een horeca fornuis essentieel in uw prachtige horecakeuken. Het koken doet u op gas, inductie of op een andere manier. In onze nieuwste blog bespreken wij het koken op een horeca gasfornuis, op inductie of juist een andere vorm. Daarna komt de energie-investeringsaftrek aan bod en vertellen wij u wat dat precies inhoudt. Pak er een verfrissend of juist warm drankje bij en lezen maar!

Aan de slag met een horeca fornuis op gas

Eerst was het koken op een horeca gasfornuis vaak het geval, maar tegenwoordig is dat wel minder. Dit heeft onder andere te maken met verschillende vormen van koken die duurzamer zijn. Daarnaast zijn er ook de hoge gasprijzen die een belangrijke rol spelen.

 

Als u werkt met een horeca fornuis op gas, dan is het aan te raden om eens een kijkje te nemen bij groen gas. Dit is een duurzaam alternatief en hiervoor hoeft u uw horeca fornuis op gas niet te vervangen voor een inductie kookplaat. Als u net een nieuwe keuken gaat aanschaffen, dan is het wel goed om te kijken of u niet liever aan de slag gaat met het koken op inductie. Het is een slimme en verantwoorde manier van werken.

 

Wij hebben diverse modellen gasfornuizen in ons assortiment. Er zijn uitvoeringen met bijvoorbeeld twee, vier of zes pitten. Daarnaast zijn er tafelmodellen, staande modellen en ook modellen inclusief een oven. Dit horeca gasfornuis Modular 650 heeft zes branders en een gasoven waar u de lekkerste gerechten mee klaarmaakt. De poten zijn verstelbaar en er is een elektrische piëzo ontsteking aanwezig.

 

Gasfornuis - Modular 650

 

Koken op inductie en andere manieren

Steeds meer mensen gaan met elektrisch koken aan de slag. Als u dit graag duurzaam wilt doen, komt u het beste uit de voeten met het koken op een inductieplaat. Dit komt, omdat u elektriciteit gebruikt in plaats van gas. Bij het koken op gas komen er namelijk gasbronnen, zoals aardgas en propaan bij kijken en dat is behoorlijk minder duurzaam.

 

Bij inductie is er een spoel aanwezig. Dit is een elektrisch component en een spoel wekt het magnetische veld op. Dit is onder invloed van elektrische stroom. Het elektromagnetische veld zit recht onder het glasoppervlak. Verwarmingselementen komen hierbij dus niet aan te pas, want het veld zorgt dat uw pannen binnen een kwestie van seconden warm is en ready to go! Een groot pluspunt bij het koken op een inductie kookplaat is het eenvoudig en nauwkeurig instellen van de temperatuur. Ook blijft de plaat koel als u de pan ervan af haalt. Daarnaast is het een veilige manier van werken en is het energiezuinig. Bijna alle energie die u verbruikt bij het koken op inductie, gaat meteen naar de pan en hierdoor verliest u amper warmte. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze blog: hoe werkt koken op een inductie kookplaat?

 

Inductie kookplaat

 

Elektrisch fornuis

Naast het koken op inductie is er nog een andere manier van elektrisch koken. Dit is het elektrische fornuis en dit werkt op stroom. In dit horeca fornuis zitten elementen die de plaat verhitten en dit maakt de plaat heet. Wij hebben diverse kooktoestellen in onze collectie. Daarnaast is er ook de keuze uit losse onderdelen, zodat u een elektrisch fornuis naar wens samenstelt. Zo is er bijvoorbeeld het elektrische fornuis van MBM met vier kookplaten. Het horeca fornuis is volledig gemaakt van duurzaam RVS, de kookplaten warmen op binnen een handomdraai en er is een veiligheidsapparaat aanwezig om oververhitting tegen te gaan. Het horeca fornuis heeft vier keer een kookplaat van 2,5kW.

 

Elektrisch fornuis - staand model

 

Keramische kookplaat

Vervolgens is er nog een andere uitvoering van het horeca fornuis. Een keramische kookplaat is ideaal als u extra kookvlakken nodig heeft in uw horecakeuken. Hier heeft u geen speciale pannen voor nodig. Bij deze vorm zijn er warme elementen aanwezig. De keramische kookplaten verwarmen de gehele kookzone en niet alleen de pan. Een punt waar u goed rekening mee moet houden als u een keramische kookplaat aanschaft, is dat de plaat na gebruik voor een langere tijd heet blijft. Ook als u de pan ervan af haalt. Wij hebben een breed assortiment van de keramische kookplaat om uit te kiezen.

 

Wat houdt de energie-investeringsaftrek in?

De energie-investeringsaftrek, ook wel de EIA genoemd, is een subsidie voor (horeca) ondernemers. Deze ondernemers investeren in goederen die door de rijksdienst zijn aangemerkt voor ondernemend Nederland (RVO) met een bedrijfsmiddelcode.

 

Als u een bedrijfsmiddel aanschaft die aangemerkt is in de EIA lijst, kunt u de aanschafkosten voor een deel aftrekken van uw fiscale winst. De regel voor 2021/2022 is dat u 45,5% van de aanschafwaarde mag aftrekken van uw winst.

 

Deze regeling zorgt dus voor financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Om in aanmerking te komen voor de energie-investeringsaftrek moet u voldoen aan vier voorwaarden. Deze zijn als volgt:

 

- Het bedrijfsmiddel is niet eerder al gebruikt.

- Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst. Deze lijst staat op de website van de RVO.

- Het gaat om een bedrag van minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel aan energie investeringen.

- Voor hetzelfde bedrijfsmiddel krijgt u geen energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek.

 

Als u nog meer wilt lezen over tips en tricks voor in de horeca, ontdek dan ook zeker onze blog over: de lekkerste koffies voor op uw menukaart!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.