Wat is de werking van een chafing dish?

  • Geplaatst op
  • Door Teddy Zimmerman
  • 0
Wat is de werking van een chafing dish?

Een chafing dish is nog steeds een geliefd en populair product bij veel cateraars. Daarnaast zien wij het ook vaak terugkomen bij diverse evenementen, in hotels en bijvoorbeeld in restaurants. Als u aan een buffet denkt, denkt u vast en zeker aan een chafing dish, maar hoe werkt dit precies en welke aandachtspunten zijn er? In onze nieuwste blog vertellen wij hier graag meer over. Vervolgens nemen wij de maten van de chafing dish onder de loep zodat u een goed overzicht heeft en komen er diverse varianten aan bod. Pak er een verfrissend drankje bij en ontdek de blog hieronder!

De werking en praktische aandachtspunten

Met een chafing dish serveert en presenteert u uw heerlijke warme gerechten. Deze warme gerechten plaatst u eenvoudig en snel in de meegeleverde voedsel pan. Hieronder beschrijven wij de werking van een chafing dish en andere praktische aandachtspunten:

 

- Onder de voedsel pan van de chafing dish zit een waterbak en die is warm door de vlam die voortkomt uit de brandpasta. Hierdoor blijft uw eten in de chafing dish op een warme en aangename temperatuur. De kwaliteit van uw smakelijke gerechten blijft op deze manier ook op en top.

- U dient de waterbak te vullen totdat de voedsel pan net niet gaat drijven. Het beste is om de waterbak te vullen met warm water.

- Voor het verwarmen gebruikt u vaak brandpasta. Deze blikjes brandpasta plaatst u onder de waterbak. Het is een dunne, olie achtige vloeistof of een gel met een dikkere structuur. Het is handig om na te gaan hoe lang u de chafing dish gaat gebruiken. Aan de hand daarvan kiest u voor een brandtijd van bijvoorbeeld 2, 3, 4 of maar liefst 6 uur.

- Na het aansteken van de brandpasta moet het water 15 tot 30 minuten opwarmen voordat u de voedsel pan erin neerzet. Het opwarmen gebeurt met een afgesloten deksel. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, want de vlam van de brandpasta is bijna onzichtbaar en de vloeistof in de blikjes kan erg dun zijn. U dient brandende pasta dus nooit te vervoeren. Veiligheid staat altijd voorop.

- Wat u natuurlijk wilt voorkomen, is dat het voedsel uitdroogt. Plaats daarom de deksel steeds weer terug op de chafing dish. Op deze manier geniet u langer van uw gerechten.

- Ook is het belangrijk om het waterniveau regelmatig te controleren zodat het voedsel niet gaat koken of uitdrogen.

- Een chafing dish is geschikt voor het warmhouden van gerechten. Het is niet om te gebruiken voor het bereiden of opwarmen van uw gerechten.

- Een aantrekkelijke toevoeging is het gebruiken van menubordjes. Hier schrijft u op welke smakelijke gerechten er in de chafing dish zitten.

- Ook een lepelhouder voor naast de chafing dish is een praktisch en fijn product. Deze lepelhouder van roestvrijstaal is ideaal om gebruikte lepels op neer te leggen.

 

Brandpasta - chafing dish     Lepelhouder - chafing dish

 

Magnifieke maten van de chafing dish

Een chafing dish heeft een compact en uitstekend formaat om te gebruiken bij evenementen en in horecazaken. Met een chafing dish heeft u de keuze uit allerlei afmetingen en indelingen om samen te stellen, zodat u dit product goed laat aansluiten bij uw wensen.

 

Veelgebruikte maat

De maat die het meest voorkomt is de 1/1GN. Het woord GN staat voor gastronorm en het is een universele en praktische maat. De voedsel pan heeft bij de 1/1GN afmetingen van 325x530mm. De voedsel pan vervangt u eenvoudig voor GN bakken met een ander formaat. Denk hierbij aan twee bakken van 1/2GN met een afmeting van 325x265mm of zelfs drie bakken voor het presenteren van uw gerechten. Het gaat dan om drie bakken van 1/3GN met een afmeting van 325x176mm. Als u een ruime keuze heeft aan gerechten is het aan te raden om te kiezen voor negen bakjes van 1/9GN. De afmeting die hierbij hoort is 108x176mm.

 

Indelingen en maten zoals u dat wilt

Dit zijn voorbeelden van indelingen, maar u heeft natuurlijk nog veel meer opties. Het is maar net wat u prettig vindt werken en hoeveel verschillende gerechten u in de bakken gaat plaatsen. Daarnaast zijn er ook kleinere varianten beschikbaar van de GN bakken. Dit is bijvoorbeeld de afmeting van 1/2GN die hiervoor al eerder is benoemd. Dit is een handig formaat voor kleinere gerechten of bijgerechten zoals zoete aardappel frietjes. Naast de vierkante en rechthoekige uitvoeringen heeft u ook de mogelijk om te kiezen voor ronde modellen. Op veel evenementen is een dampend kopje soep een aanrader en hiervoor hebben wij dé ideale soep chafing dish. Er past een hoeveelheid in van maar liefst 10 liter en het product is gemaakt van het duurzame roestvrijstaal. Deze soep chafing dish plaatst u in een grote waterpan en deze geeft genoeg hitte af om te zorgen dat de inhoud helemaal goed warm blijft.

 

Bij het plaatsen van gastronorm bakken die kleiner zijn dan 1/3GN heeft u een verbindingsstrip nodig. Met deze strip komen uw voedsel pannen niet in de waterpan terecht. In onze video over gastronorm maten vertellen wij nog meer over de maten en voor vragen staan wij graag voor u klaar met professioneel advies!

 

Uitvoeringen van de chafing dish

Brandpasta

Het grootste gedeelte zijn de modellen waar u brandpasta voor gebruikt. Ze zijn veelal verkrijgbaar in een gastronorm maat en de voedsel pan heeft vaak een 1/1 gastronorm maat. Neem bijvoorbeeld deze chafing dish basic 1/1GN van Bartscher. Dit product is gemaakt van roestvrijstaal en is stapelbaar. Ook kunt u kiezen voor twee keer een 1/2GN bak of drie keer een 1/3GN bak. Het is handig om dit af te stemmen op de soort gerechten die u erin plaatst.

Elektrisch

Naast de veelgebruikte uitvoering met brandpasta zijn er ook elektrische modellen. Hiervoor heeft u geen brandpasta nodig. Bij deze modellen hoeft u alleen de stekker in het stopcontact te steken en aan de slag! Zo hebben wij deze elektrische chafing dish Olympia 1/1GN gemaakt van RVS. Een ideaal product om grote hoeveelheden heerlijke gerechten warm te houden. Neem zeker een kijkje bij ons complete aanbod van de chafing dish.

 

Chafing dish

 

Wilt u meer weten over professionele horeca apparatuur en inspirerende horeca informatie? Lees dan onze blog over de juiste koffiemachine voor uw koffiezaak of andere horecagelegenheid!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.