Horeca Marketing in het Digitale Tijdperk: Strategieën en Tactieken voor Succes

 • Geplaatst op
 • Door Claire
 • 0
Horeca Marketing in het Digitale Tijdperk: Strategieën en Tactieken voor Succes

Welkom in het digitale tijdperk, waar ook de wereld van horecamarketing een ware rollercoaster van kansen en ontwikkelingen is geworden. Het is fascinerend om te zien hoe horecabedrijven voortdurend jongleren met de veranderende gewoonten van consumenten en de onmiskenbare stempel van digitale platforms op alles wat we doen.

De ware sleutel tot succes in deze razendsnelle wereld? Het draait helemaal om het omarmen van slimme online marketingstrategieën en het omzetten van sociale media in krachtige troeven.

Denk aan die verrukkelijke foto van je nieuwste gerecht, de boeiende Instagram-verhalen die je meenemen achter de schermen van jouw keuken en die slim getimede e-mails die jouw gasten eraan herinneren waarom ze weer eens langs moeten komen.

Maar laten we eerlijk zijn, dit gaat over veel meer dan alleen maar posts en e-mails. Het draait om het creëren van een digitale beleving die net zo warm en uitnodigend is als een plek waar je graag samenkomt met vrienden. Het gaat om het begrijpen van wat jouw gasten willen en nodig hebben en het aanbieden van precies dat – maar dan digitaal.

Online Marketingstrategieën voor de Horeca

 1. Websiteoptimalisatie: De website van een horecabedrijf is het digitale visitekaartje.

  Website optimalisatie betekent dat je ervoor moet zorgen dat de website snel en goed werkt op computers en mobiele apparaten. Gebruik daarbij zoveel mogelijk slimme woorden zodat de website hoger verschijnt in zoekmachines zoals Google. Ook is het belangrijk om bezoekers op je website te houden door middel van een eenvoudige navigatie, knoppen die acties aanmoedigen en aantrekkelijke inhoud met mooie foto's van het restaurant en de gerechten. Zorg dat je restaurant vanuit meerdere hoeken gefotografeerd is, zodat je echt een goed beeld hebt van waar je komt te zitten. Heb je ook een terras? Vergeet ook dit niet te vermelden met een tekstje en een foto. Veel gasten zullen specifiek hierop zoeken in google.

  Tot slot, door te kijken naar statistieken over hoe mensen de website gebruiken, kan je leren wat werkt en wat niet. Dit helpt om de website steeds beter te maken en meer mensen aan te trekken.

 2. Lokale Zoekadvertenties: Maak gebruik van lokale zoekadvertenties via platforms zoals Google Ads om uw restaurant bovenaan de zoekresultaten te laten verschijnen wanneer mensen in uw buurt zoeken naar eetgelegenheden. Houd hierbij ook rekening met seizoensgebonden gerechten en activiteiten. Licht in de winter bijvoorbeeld geen zomerse cocktails uit. Zorg ook dat je met je advertenties de juiste doelgroep bereikt.

 3. E-mailmarketing: Bouw een e-maillijst op met klanten die geïnteresseerd zijn in je bedrijf. Stuur regelmatig e-mails met bijvoorbeeld speciale aanbiedingen, evenementen of nieuwe gerechten om betrokkenheid te stimuleren. Je kunt er ook voor kiezen om periodiek een nieuwsbrief te versturen die al deze onderwerpen bevat. Zo houd je je doelgroep op de hoogte zonder dat er te vaak een email in hun mailbox verschijnt.

 

Sociale Media-tactieken voor Horecabedrijven

 1. Platformkeuze: Kies de sociale media-platforms die het meest relevant zijn voor jouw doelgroep. Instagram en Facebook zijn vaak ideaal voor het delen van visueel aantrekkelijke foto's van gerechten, terwijl een platform zoals LinkedIn beter gebruikt kan worden voor zakelijke updates en professionele netwerken. Ben je bijvoorbeeld nieuwe samenwerkingen aangegaan, heb je nieuwe horeca-apparatuur aangeschaft of zijn er andere nieuwe ontwikkelingen aan de zakelijke kant van jouw zaak dan is dit perfect om op LinkedIn te delen. Pas dan ook je content per platform aan. 

 2. Visuele Inhoud: Plaats hoogwaardige foto's en video's van de gerechten, ambiance en medewerkers. Visuele content wekt eetlust op en geeft potentiële klanten een voorproefje van wat ze kunnen verwachten. Daarnaast speelt humor en transparantie hier ook een grote rol in. Gasten willen graag zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Dit kan je bijna niet gek genoeg maken. Zorg er echter wel altijd voor dat het er hygiënisch en aantrekkelijk uitziet, ook achter de schermen. Je wilt wel uitstralen dat het er in jouw zaak altijd pico bello uitziet.

 3. Engagement: Interactie met volgers is essentieel. Reageer op opmerkingen, beantwoord vragen en deel gebruikers gegenereerde inhoud. Dit bouwt betrokkenheid en versterkt de relatie met jouw publiek. Deel bijvoorbeeld de berichten waarin gasten jouw horecazaak taggen.

 

Digitale Platforms voor Vergroting van Zichtbaarheid

 1. TripAdvisor en Yelp: Deze platforms zijn essentieel voor recensies en beoordelingen. Moedig tevreden klanten aan om positieve recensies achter te laten via bijvoorbeeld een QR-code op de menukaart. Reageer ook op eventuele negatieve feedback om uw reputatie te behouden.

 2. Google Mijn Bedrijf: Claim uw bedrijfsvermelding op Google om ervoor te zorgen dat uw bedrijfsinformatie correct wordt weergegeven op Google Zoeken en Google Maps. U kunt ook foto's toevoegen, updates plaatsen en klantbeoordelingen beheren.

 3. Delivery Apps: Sluit u aan bij populaire bezorgapps zoals Uber Eats, Thuisbezorgd.nl of Deliveroo om uw bereik te vergroten en klanten de mogelijkheid te bieden om uw gerechten thuis te laten bezorgen.

 

Het is altijd belangrijk om op slimme en creatieve manieren met je publiek in contact te komen. Het gebruik van online marketingstrategieën, sociale media-tactieken en digitale platforms biedt een unieke kans om de zichtbaarheid te vergroten, potentiële gasten te bereiken en loyaliteit op te bouwen. Door te blijven evolueren en je aan te passen aan het veranderende technologische landschap, kan jouw horecaonderneming een blijvende indruk achterlaten.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.